مقایسه لاراول و وردپرس به طور کلی مقایسه صحیحی نیست. چون لاراول یک فریمورک است و وردپرس یک سیستم مدیریت محتوا. وردپرس یک نرم افزار تحت وب است و لاراول یک ابزار برای ساخت نرم افزارهای تحت وب.
اما به خاطر معروفیت و محبوبیت هر دو اینها در دنیای php، گاهی به عنوان کسی که پروژه تعریف میکند یا کسی که قرار است پروژه را انجام دهد، باید تصمیم بگیریم که از کدام استفاد کنیم.
طبیعتا کسی که مدت هاست با لاراول کار میکند انتخابش لاراول خواهد بود.
کسی هم وردپرسکار است و با افزونه ها وقالب ها احساس راحتی میکند. هر ایدهای را با وردپرس قابل اجرا میداند.
اما گمان می کنم فارغ از سلیقه شخصی چند نکته ضروری را باید در نظر بگیریم. تا ببینیم که کدام یک مناسب پروژه ما هستند.
1-ویژگی های پروژه دقیقا چیست؟
خیلی مهم است که قبل از شروع، مشخص کنید پروژه چه فیچرهایی خواهد داشت. روی کاغذ بنویسید که چه کار قرار است با این سایت یا اپلیکیشن مورد نظرتان بکنید تا درک بهتری از چیزی که قرار است ساخته شود داشته باشید.
مثلا سایت شرکتی را در نظر بگیرید که قرار است مطالبی در خصوص معرفی محصولات شرکت یا معرفی خود شرکت در آن قرار بگیرد. اینجا قطعا وردپرس بهترین گزینه است.
اما برای ساختن یک وب اپلیکیشن با فیچرهای مختلف استفاده از لاراول منطقیتر خواهد بود. نه اینکه با وردپرس نشود کارهای پیچیده انجام داد، اما شاید دردسرها و چالش های آن بیشتر باشد.
در ضمن لاراول ساختار تمیزتری دارد و مقیاس پذیری آن بیشتر خواهد بود.
با وردپرس هم می شود کارهای بزرگتر کرد ولی نیاز به نگهداری دقیقتری دارد.
برای مثال سایت متمم را ببینید.
یک سایت محتوایی است ولی فیچرهای مختلفی مثل امتیازدهی به کاربران، دروس محدود شده بر اساس تمرین و … دارد که این سیستم را کاندیدای یک سایت سفارشی خواهد کرد. اما تمام سایت با وردپرس پیاده سازی شده. البته قطعا سفارشی سازی های زیادی انجام شده و صرفا با افزودن چند پلاگین ساخته نشده.
2-چه قدر زمان برای اتمام پروژه داریم؟
تا چه زمانی قرار است پروژه انجام به پایان برسد؟ وقتی زمان و منابع محدودی داریم مجبوریم با حداقل های موجود کار کنیم. شاید لاراول برای یک پروژه بهترین گزینه باشد اما وقتی می خواهیم سریع پروژه را تمام کنیم استفاده از وردپرس میتواند توجیه پذیر باشد.
در همین سایت متمم که مثال زدم. قطعا مدیر سایت(محمدرضا شعبانعلی) می توانسته یک سیستم اختصاصی سفارش بدهد تا تمام ویژگی های مورد نظرش در آن باشد. اما من حدس میزنم، در شروع کار قصد داشته با سرعت ایده خود را اجرا کند و معطل ساخت یک سیستم سفارشی نمانده.
3-چقدر حاضرید هزینه کنید؟
برای راه اندازی یک سایت وردپرسی شاید در شروع به حداکثر چند صدهزار تومان(هاست + دامنه + قالب + افزونه های ضروری) نیاز داشته باشید. اما ساخت یک سیستم اختصاصی با لاراول اگر خودتان برنامه نویس نباشید، چند میلیون تومان هزینه دارد.
4-آیا توسعه پروژه ادامه دار است؟
یک وبسایت شخصی را در نظر بگیرید. این نوع وبسایت ها غالبا یک فضایی هستند برای نوشتن مقاله. معمولا در طول زمان ویژگیهای زیادی قرار نیست به آنها اضافه شود. برای چنین کارهایی وردپرس گزینه اول است.
در مقابل، یک فروشگاه اینترنتی بزرگ، در گذر زمان نیازهای بیشتری خواهد داشت. وقتی قرار باشد مدام یک پروژه توسعه پیدا کند، لاراول از پس این کار به خوبی بر می آید. سرعت توسعه هم اینجا بالاتر خواهد بود.
علاوه برا این مواردی که گفته شد، چند مورد است که همیشه در مقایسه لاراول و وردپرس مطرح می شوند. بهتر است اینجا به این موارد اشارهای بکنم.
سرعت لاراول بیشتر است یا وردپرس؟
یک جواب قطعی به این سوال نمیشود داد چون بسته به هر پروژه متفاوت خواهد بود.
اگر فاکتور هاست یا سرور را کنار بگذاریم (که البته فاکتور بسیار مهمی است)، معمولا وردپرس با اضافه شدن پلاگینها سنگینتر و کندتر میشود. اما یک توسعهدهنده حرفه ای وردپرس قادر خواهد بود. این مشکل را برطرف کند.
سرعت پروژه لاراولی هم بستگی به نحوه پیاده سازی آن دارد. صرفا به خاطر کند بودن یک وبسایت وردپرسی نمی توانیم بگوییم که اگر آن را با لاراول بسازیم سرعتش بالاتر خواهد رفت. شاید مشکل سرعت پایین آن وبسایت وردپرسی با مقداری افزایش منابع سرور حل شود و نیاز به توسعه اختصاصی نداشته باشد.
امنیت لاراول بیشتر است یا وردپرس؟
به طور پیشفرض امنیت لاراول بالاتر است. ضعف های امنیتی وردپرس معمولا به خاطر توسعه نامناسب برخی پلاگینهای آن است که برای حل این مسئله باید حواسمان به باگهای امنیتی پلاگینها باشد.
کدامیک توسعه پذیری راحت تری دارد؟
توسعه با لاراول به دلیل ساختار منظم، تمیز و مستندات قوی، قطعا لذت بخش تر و راحت تر از وردپرس خواهد بود.
نتیجه گیری
شخصا با توجه به همه این مواردی که گفته شد به این جمع بندی رسیدم:
وردپرس برای پروژه هایی مناسب است که:
-ویژگی های اختصاصی زیاد و پیچیدهای نداشته باشد.
-مهلت انجام پروژه کم باشد.
-در شروع کار هستیم و داریم یک ایده تازه را امتحان میکنیم.
لاراول برای پروژه هایی مناسب است که:
-نیاز به کارهای اختصاصی زیادی دارد.
-مقیاس پروژه بزرگ است.
-پروژه قرار است به طور مداوم توسعه داده شود
-امنیت خیلی برایمان مهم است.